Doğum hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Sürecin sağlıklı şekilde atlatılabilmesi için önemli olan anne adayının doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ve bu sürece hazır olmasının sağlanmasıdır. Süreç hakkında bilgi sahibi olan anne adayları daha bilinçli olacakları için yaşanabilecek en ufak aksilik durumunda dahi soğukkanlı davranabileceklerdir. Bu durumda, doğum sürecinin daha rahat atlatılabilmesi için oldukça önemli olacaktır. Doğum hazırlık sürecine neler yapılmalı sorusu her anne babanın merak ettiği ve cevabını aradığı bir sorudur. Bu noktada özellikle belirtmek gerekir ki doğum hazırlığı dendiğinde sadece normal doğum düşünülmemeli, anne adayları tüm doğum çeşitleri hakkında bilgi edinmeli ve hem kendi hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atmayacak en doğru tercihi doktoru ile birlikte vermelidir.
Doğuma Hazırlık Nedir?
Doğuma hazırlık anne ve baba adayının doğum öncesi, doğum süreci ve doğum sonrası dönemi kapsayan geniş bir zaman dilimi için eğitilmesi ve hazırlanması anlamına gelmektedir. Bu dönem özellikle ilk defa anne baba olacak çiftler için çok daha önemlidir. Yaşam boyunca her konuda olduğu gibi doğum ile ilgili konularda da kulaktan dolma birçok yanlış bilgi yer alır. Bebeğinin sağlığı için zaten oldukça endişeli olan aileler bir de bu gibi hatalı bilgiler ve yönlendirmeler ile boğuşmak zorunda kalırsa süreç çok daha sancılı geçecektir. İzlenmesi gereken en doğru yol doğum ve doğum hazırlığı hakkında doğru bilgiler edinmek olacaktır. Birçok anne ve baba bu konuda uzman kişiler tarafından verilen eğitimlerden faydalanmayı seçerken bazıları da kendi hazırlıklarını kendileri yapmayı tercih ederler. Seçim ne olursa olsun önemli olan sürece yönelik doğru adımlar atılması olacaktır.
Doğum Öncesi Psikolojisi Nasıl Olmalıdır?
Kadınlar doğum öncesi dönemde psikolojik alamda çok daha farklı bir durum içerisine girerler. Özellikle doğum zamanı olarak da bilinen 40. Haftada fiziksel ve psikolojik olarak zorluk derecesi artar. Baskın olarak ortaya çıkan dürtü merakla beraber gelen sabırsızlık olur. Biran evvel bebeğine kavuşmayı isteyen anne her zamankinden daha hassas olur. Merak ve sabırsızlık olumlu gibi görülen haller olsa da bunun yanında hamileliğin biran önce bitmesini ve bu süreçten kurtulmayı isteyen anne adayları da olabilmektedir. Denildiği gibi hassas ve karmaşık duyguların yer aldığı bu dönemde anne adayının olabildiğince rahatlatması ve stresten uzak tutulması gerekmektedir. Anne adayı eğer bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirir ve negatif düşüncelere kapılmazsa bebeği ile uyumu çok daha iyi olacak ve bağları kuvvetlenecektir.
Doğum Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Anne adayının daha kolay ve rahat bir doğum geçirebilmesi için en önemli olan detay daha öncesinde de belirttiğimiz gibi iyi şekilde hazırlanmaktır. Hazırlık sürecinde annelik kavramına kendisini alıştıran kişiler daha dirençli olurlar. Doğumu yaptıracak doktora ve doğumun yapılacağı hastaneye kadar her detay öncesinden düşünülürse anne adayı da rahat olacağı için strese girmez. Çok aksi bir durum olmadıkça her şey planlandığı gibi seyredecektir.
- Doğum öncesinde hamileler için olan egzersizlerin takip edilmesi de anne adaylarını oldukça rahatlatır. Ayrıca bu egzersizler vücudun güçlenmesini de sağlayacağı için doğum sırasında anneye destek olacaktır. Spor hem bedeni hem de ruhu dinlendirdiği için bu süreçte olumlu etkisine mutlaka başvurulması gerekir. Egzersizler içerisinde özellikle esneme hareketleri çok işe yarayacaktır.
- Egzersizler kadar önemli olan bir diğer husus ise nefes alıp vermeyi öğrenmek olacaktır. Doğru bir şekilde yapılan nefes alışverişi vücudun tüm kaslarını çalıştırdığı ve beyne oksijen gitmesini sağladığı için çok faydalıdır. Özellikle normal doğum sırasında annenin nefesini düzgün kontrol edebiliyor olması büyük önem taşıdığı için anne adayları doğum hazırlığı süresinde nefes egzersizlerini ihmal etmemelidir.
- Doğum öncesi dönem hassas bir dönemdir. Ve hiç beklenmedik bir anda sancılanabilme ihtimali bulunur. Anne adayları bu sancıların normal olduğunu bilirse panik yapmamış olacaklardır. Sancı başladığı anda mümkün olduğunca yatakta sabit kalmamaya ve eğer zorlamıyorsa yürüyüp rahatlamaya çalışılması en doğru olandır. Yine bu sırada da bol bol derin nefes alıp vermek gerekebilir.
- Doğum hazırlığının en önemlileri arasında yer alan beslenmeyi de unutmamak gerekir. Doğru şekilde beslenmek hem vücut hem de bebek gelişimi için önemli olacağından anne adaylarının bu dönemde profesyonel destsek alması büyük bir önem taşımaktadır. Doğru beslenme yanında vitamin kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye edilir. Doğuma hazırlık sürecinde özellikle Folik asit kullanımının tavsiyeler arasında yer aldığı görülmektedir Folik asit vücutta hücre çoğalmasını desteklediği, protein sentezini arttırdığı, kemikleri güçlendirdiği ev DNA oluşumuna destek verdiği için ihmal edilmemesi yerinde olur.
- Doğu hazırlığının en güzel evrelerinden birisi de şüphesiz bebek odası ve eşyalarının hazırlanması olacaktır. Bu aşamada da olabildiğince bebek sağlığını tehdit etmeyecek ürünlere yönelmek gerekecektir. Kullanılacak perde ve halılarda toz tutmayan özelliğin olmasına, bebeğe direk temas edecek ürünlerde hijyene uygun olmasına, bebek kıyafetlerinin bebek cildini tahriş etmeyecek ve terletmeyecek türde olmasına dikkat edilmesi gerekecektir.