Kürtaj kelime anlamı ile vücut boşluğunda yer alan ancak istenmeyen dokuların kazıma yoluyla bulunduğu yerden ayrılmasının sağlanmasıdır. Genel kullanımına bakıldığında ise istenmeyen veya sorunlu olduğu görülen gebeliklerin sonlandırılması aşamasında kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkar. Kürtaj ne sebeple yapılıyorsa yapılsın anne adayında olumsuz düşüncelere neden olduğu için aslında zorlu bir süreçtir. Özellikle hassas bir uygulama olması sebebiyle uygulamayı yapan kişinin işinde çok iyi olması zorunluluğunu beraberinde getirir. Uygun olmayan ortamlarda ve uygunsuz kişilerce yapılan kürtaj operasyonları hem anne hayatını riske sokabilir hem de gebeliğin tekrarlama şansını yok edebilir. Bu sebeple kürtaj uygulaması hakkında olabildiğince fazla bilgi edinmeli ve doğru merkezler seçilmelidir.
Kürtaj İle İlgili Merak Edilenler
Kürtaj Riskli Bir Operasyon mudur?
Tıp alanında yapılan her bir müdahalenin hafif ya da yüksek derecede komplikasyon riski bulunmaktadır. Bu sebeple de kürtaj için risk bulunmaz ibaresini kullanmak doğru olmaz. Kürtajın risklerine bakıldığında karşımıza en çok çıkan komplikasyonlara, kanama yaşanması, işlem sırasında içeride parça bırakılması ve buna bağlı gelişen enfeksiyon riski ile rahimin delinmesini örnek verebiliriz. Kürtaj riskleri göz önünde tutulduğunda riski yüzünden işlemi yaptırmama gibi bir durum söz konusu olamayacaktır. Bu aşamada en önemli olan bahsettiğimiz gibi doğru merkez ve doğru hekim seçimi olacaktır. Eğer işinde uzman bir hekim tarafından uygun şartların bulunduğu bir merkezde uygun şekilde kürtaj yapılırsa risklerin minimalize edilmesi mümkündür.
Kürtaj Sonra Hangi Şikâyetler Görülebilir?
Kürtaj sonrasında belirttiğimiz komplikasyonların yaşanma ihtimalinin dışında çok büyük şikayetler görülmemektedir. Hasta yorumlarına göre işlemden kısa süre sonra kasıklarda hafif bir ağrı olabildiği bildirilmektedir. Regl döneminde hissedilen sancıya benzeyen sancılar ve hafif kanama da görülebilmektedir. Kürtaj olan kişiler genel olarak operasyondan yaklaşık bir hafta sonra kontrole alınırlar ve uygulama sırasında rahimde bir parça bırakılıp bırakılmadığı burada kontrol edilmektedir. İşlem sonrasında içeride parça bırakılması halinde ufak bir müdahale ile tekrar işlem yapılacaktır. Bu durumun yaşanmasına izin vermemek için dikkatli bir şekilde uygulama yapılması büyük bir önem taşır.
Kürtaj Sonrasında Regl Düzeni Değişir mi?
Normal şartlarda kürtaj sonrasında regl düzeninde bir değişiklik görülmemektedir. Sadece uygulamadan sonraki birkaç ay düzensizlik görülür ve sonrasında kendiliğinden normal düzene geri döner. Kürtajda rahim içi duvarına işlem yapıldığı için sonrasında rahimde yapışkan bir tabaka oluşur. Bu tabaka regl düzenini etkilemektedir. Yine bu tabakanın etkisinin olabileceği düşüncesiyle ve rahim içinin kendisini toparlayabilmesi için kürtajdan sonraki ilk üç ay gebe kalınması önerilemez.
Kürtaj Sonrası Ne Zaman İlişkiye Girilir?
İşlem sonrasında ilişkiye girebilmek için bir süre beklenmesi gerekir. Bu süreye doktorun karar verebileceği gibi işlemden sonra kullanılan antibiyotiğin bitme süresi yani yaklaşık bir hafta kadar da beklenebilmektedir. Bu süreçte hem kanama diner hem de rahim içi iyileşmeye başlamış olur.
Kürtajdan Sonra Gebelik Riskli midir?
Kürtaj yapıldıktan sora bir daha hamile kalınamaz demek çok yanlıştır. Eğer doğru şekilde yapılmış bir kürtaj varsa belirli süreler geçtikten sonra tekrar hamile kalınabilir. Kürtaj işlemi eğer 10 hafta ve üzeri gebeliklerde yapılmışsa bir kısırlık ihtimalinden söz edilebilir. Ancak işlem doğru yapılır ve rahim girişi çok genişletilmemiş olursa gebelik şansı yüksektir ve düşük riski az olur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gebelik için kürtaj sonrasında en az üç aya kadar beklenmesi olacaktır.
Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?
Kürtaj yapılmasına aile kendisi karar verebildiği gibi doktor gerekli olduğunu da belirtebilir. Durum hangisi olursa olsun hangi yöntemin kullanılacağına hasta görüşü alınarak doktor karar verecektir. Şuan uygulamada olan dört farklı kürtaj yöntemi vardır.
Vakum Aspirasyon ile Kürtaj Yöntemi
En sık kullanılan kürtaj yöntemlerinden birisidir. Gebeliğin ilk 10 haftasının sonuna kadar yapılabilen bu işlemde, açılan rahim ağzından bir kanül yardımı ile girilir ve içeri yerleştirilmiş olan cihaz ile vakumlama yapılarak istenmeyen gebelik sonlandırılır. Bu aşamada rahimden girişi hissedilmemesi ve hastanın rahat olması için rahim girişine lokal anestezi verilmektedir.
Probe Kürtaj Yöntemi
Genellikle kadın hastalıkları ile ilgili yaşanan durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Bu işlemde de bir yardımcı alet ile rahim içine girildiği görülmektedir. Rahim içi bu özel alet yardımıyla kazınarak katmanlar temizlenir ve rahim içi yenilenmiş olur.
Revizyone Kürtaj Yöntemi
Bu işlem ise hiç beklenmeyen bir zamanda yaşanan düşükler sonrasında rahim içinde parça kalıp kalmadığını kontrol etmek amacıyla yapılan işlemlerdir. Düşük yaşanmış olsa bile içerde parça kalmış olma riski bulunduğundan bu işlem büyük bir önem taşır. Bu işlem ayrıca doğum sonrası rahim içi temizliği içinde kullanılmaktadır. Endometrial Kürtaj Yöntemi Normal kürtaj yöntemlerine göre biraz daha farklı olan bu yöntemde asıl amaç kısırlık bulgusunun araştırılmasıdır. Yumurtalıklardaki yumurtlama durumunu kontrol etmek için regl döneminde 21.gün endometrial kürtaj yöntemi uygulanır ve rahimden örnek alınarak kontrole gönderilir.