Kadınlar için menopoz dönemi oldukça önemli ve hassas bir dönemdir. Menopoz, kadınların üreme çağından, over fonksiyonlarında meydana gelen gerilemeye bağlı olarak, üreme yeteneğinin bittiği çağa geçiş dönemidir.
Menopoz bütünüyle doğal bir süreçtir. Günümüzde yaşam standartlarının giderek yükselmesiyle beraber, yaşam süresinde belirgin bir artış olmuştur. Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresi kadınlar için 80 yıl olarak tanımlanmakta, bu sürenin ortalama 33 yılı ise menopozal dönem olarak geçmektedir.
Her kadın, kendisine en uygun tedavi desteği ile menopoz dönemini sağlıklı ve oldukça rahat geçirebilmektedir. Menopozun ortaya çıkışında ve bütün bir sürecinde, genetik geçmiş ve kadının annesinin sahip olduğu menopoz hikayesi oldukça önemli bir yere sahiptir.
Dünya sağlık örgütü tarafından tanımlandığı şekliyle menopoz; ovaryum aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstrüasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Menopoz, kadınlarda adet kanamalarının doğal ve fizyolojik olarak bitmesi anlamına gelmektedir. Kadının 12 ay boyunca adet görmemesi, menopoz olarak adlandırılmaktadır. Kadının bir sene boyunca adet görmemesiyle birlikte, menopoz sürecine girdiği kabul edilmektedir.
Menopoz sürecinde, kadının yumurtalıklarında gerçekleşen yumurta üretimindeki azalma ile birlikte, kadınlık hormonları olarak adlandırılan progesteron ve östrojen hormonu salınımında da azalma meydana gelmektedir. Azalma meydana gelen bu hormonların kadın vücudundaki üretimi ise, menopoza girildikten bir süre sonra tamamen durmaktadır.
Kadınlık hormonu olarak adlandırılan, progesteron ve östrojen hormonları menopoz dönemiyle birlikte azalmaya başlayarak, vücutta belli başlı değişimler meydana gelmesine sebep olmaktadır. Menopoz döneminde kadınlarda, özellikle östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, hormonal, fiziksel ve duygusal değişimler kendini göstermektedir. Kadın vücudunda menopoz ile birlikte söz konusu olan bu değişimler, kısa ve uzun süreli değişimler olarak gruplandırılmaktadır.
Kısa süreli değişimler; vazomotor, atrofik ve psikolojik değişiklikler olarak adlandırılmaktadır.
Uzun süreli değişimler; osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıklar olarak adlandırılmaktadır.
Kadınlarda menopoz döneminde meydana gelen değişimler ve sorunlar; kadının yaşına, eğitim düzeyine, mesleğine, ekonomik durumuna, gelir düzeyine, medeni durumuna ve evlilik uyumuna göre değişim gösterebilmektedir.
Menopoz açısından en önemli iki faktör, kalıtım ve ırk unsurlarıdır. Dünya üzerinde kadınların menopoza girme yaşı 49 olarak kabul edilmektedir, ülkemizde ise 45 olarak belirtilmektedir. Ancak kadınların menopoza girmesi açısından, annenin menopoz öyküsü ve kalıtsal faktörler oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kadınlarda 30’lu yaşlarda, çoğunlukla genetik faktörlerle ‘erken menopoz’ görülebilmektedir. 50’li yaşlardan sonra menopoza girmek ise, ‘geç menopoz’ olarak adlandırılmaktadır. Bu bakımdan kadının annesinin ya da ailesindeki diğer kadın üyelerin menopoza girme yaşı, temel olarak menopoza girme yaşını belirleyen faktörleri meydana getirmektedir.
Menopoz her kadının yaşamında gerçekleşen doğal bir dönemdir. Bu yüzden, her kadının menopoz dönemini normal bir şekilde karşılaması oldukça önemlidir. Menopoz döneminde, yeterli sağlık bakımı almayan birçok kadında ciddi kronik hastalıklar meydana gelebilmekte ve yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Doğal bir dönem olan menopoza hazırlık süreci, her kadın tarafından titizlikle gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir.
Menopoz döneminin rahat bir şekilde geçirilebilmesi için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz: